Tato „Světelná LASEROVÁ instalace 2. věže katedrály sv. Bartoloměje“ je umělcovou odpovědí na výzvu Jana Janáka, majitele kavárenské sítě CrossCafe, který před měsícem vyhlásil ideovou architektonickou soutěž „Dvě věže“.

Jedná se o návrh druhé věže chrámu, která sice byla postavena do výše římsy hlavní lodě kostela, ale kvůli husitským válkám a pozdější změně stylu zůstala v této podobě následujících 600 let. Pouze její severní dvojče vyrostlo v nejvyšší věž v zemi. Jak stojí v úvodním odstavci soutěžních podmínek, „Dualita je koncept starý jak lidstvo. Je možné si představit katedrálu sv. Bartoloměje s dvěma věžemi?“ Co kdyby dvojvěží bylo znovu v módě? Proč by nejvyšší kostelní věž v Čechách nemohla mít své dvojče?

Kryslova instalace, která je součástí projektu „Emocionální mapa Plzně“ - Mapování veřejného prostoru města propojením umění a nových technologií, druhou věž dostavěla. Jak uvádí Krysl ve svém projektu, mladí umělci vytvářejí „geotagging“ body na alternativní mapě Plzně. Tohle alternativní zkoumání a mapování fyzického veřejného prostoru, který patří všem občanům města, občas vyzývá k participaci a bourá tak hranici mezi umělcem a divákem. Z desítek nočních přihlížejících na náměstí, jejichž oči byly upřené na noční oblohu, vyzval umělec několik dobrovolníků, aby si též posvítili na hvězdu a dotvořili tak jeden ze světelných pilířů druhé bartolomějské věže.

Při pohledu na paprsky jsem si vzpomněl na památník „Tribute in Light“, který po 11. září 2001 vytvořil na místě zničených newyorských Dvojčat, pomocí desítek světlometů namířených k nebesům, umělec Julian LaVerdiere. “Je to emoční reakce. Ty věže jsou jako končetiny, o které jsme přišli, stále je cítíme, i když už tam nejsou…Za jasných nocí budou ty světelné sloupy zářit nekonečně až do vesmíru.” řekl tehdy Julian. Někteří Plzeňané asi podobně cítí chybějící druhou věž.

Nevím, jaká je vzdálenost chrámu k souhvězdí Blíženců, ale paprsky laserových ukazovátek již navždy putují vesmírem a světelná věž, kterou jimi Krysl vytvořil, je zajisté nejen vyšší než její hmotné dvojče na plzeňském náměstí, ale nejvyšší ve vesmíru.

Foto: Michal Krysl